Eetstoornissen bij kinderen en jongeren

In ons werk binnen de kinder-en jeugdpsychiatrie zien we dat het aantal kinderen en jongeren dat worstelt met eetproblematiek toeneemt. De diagnostiek en behandeling van deze kinderen en jongeren vraagt specialistische kennis en roept vaak veel vragen op. Enerzijds inhoudelijke vragen over de diagnostiek, de indicatiestelling en behandeling van zowel de somatische zorg als de psychologische zorg en anderzijds vragen over de dynamiek in de behandeling van deze gezinnen en de comorbide problemen.

In deze eendaagse basistraining leer je welke eetstoornissen je kunt tegenkomen in je (klinische) praktijk. Je leert hoe je eetstoornissen kunt herkennen, diagnosticeren en behandelen, tevens in combinatie met veelvoorkomende comorbide problematiek. We werken met wat er in de zorgstandaard beschreven staat over kinderen en jongeren met eetstoornissen en bespreken wat de landelijke stuurgroep K-EET beoogt te bereiken. Er wordt aandacht besteed aan de wijze waarop de samenwerking met de somatische zorg (ziekenhuizen en klinieken) kan worden vormgegeven, wat de route is voor drang-en dwangbehandeling en ten slotte zal worden stilgestaan bij de dilemma’s die deze casuïstiek kan oproepen.

Heb jij sterke affiniteit met het werken met kinderen en jongeren met eetstoornissen en hun ouders/ verzorgers, wil je jezelf hierin verder ontwikkelen en een bijdrage leveren aan het verbeteren van deze zorg?
Dan is deze training wat voor jou!

Ben je benieuwd hoe deze training ervaren wordt? Lees dan dit interview met een deelnemer.

Cursusdata
Klik op het tabblad events voor de beschikbare cursusdata.

Doelgroep:
Deze training is bedoeld voor professionals binnen de GGZ of Jeugdzorg die werken met kinderen en jongeren en zich (verder) willen bekwamen en specialiseren op het gebied van eetstoornissen, zoals kinder- en jeugdpsychiaters, verpleegkundig specialisten, (GZ-)psychologen, orthopedagogen(-generalist), klinisch (neuro) psychologen, psychotherapeuten, gezinsbehandelaren, sociotherapeuten, CGW-ers.

Leerdoel:
Aan het einde van de training:

  • Ben je in staat om eetstoornissen bij kinderen en jongeren te herkennen/ diagnosticeren
  • Ben je op de hoogte van de behandelrichtlijn bij eetstoornissen
  • Ben je op de hoogte van veelvoorkomende comorbide problematiek bij eetstoornissen en hoe je je aanpak hierop kunt aanpassen
  • Ben je op de hoogte van de wijze waarop de samenwerking met de somatische zorg kan worden vormgegeven
  • Ben je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen vanuit de landelijke stuurgroep K-EET
  • Ben je op de hoogte van de route voor drang- en dwangbehandeling bij eetstoornissen
  • Heb je meer kennis van de dynamiek binnen deze doelgroep en hoe je je attitude hierop kunt aanpassen
  • Heb je stilgestaan bij verschillende dilemma’s die spelen rondom deze problematiek

Opzet:
De training bestaat uit één lesdag. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze ter voorbereiding de literatuur hebben bestudeerd en dat ze tijdens de training een actieve bijdrage leveren tijdens de discussies, oefeningen en rollenspelen.

Accreditatie:
Accreditatie is toegekend door:
VSR: 7 punten
SKJ: 10.25 punten
NIP-NVO: 6.5 punten

Vervolgtrainingen
Na het volgen van deze basistraining, is het mogelijk om de verdiepende training Family Based Treatment (FBT) of Behandelen op maat: met focus op CGT en systemisch werken te volgen.

Praktisch:

  • Deze training kan ook als incompany training worden aangeboden
  • Omdat Karakter geen bedrijfsrestaurant heeft, kunnen we de lunch helaas niet verzorgen
  • Op onze (bij)scholing zijn de algemene voorwaarden en klachtenregeling opleidingen van Karakter van toepassing.

Contact:
Neem bij eventuele vragen of aanvullende informatie contact met ons op via academie@karakter.com

€375,00

Onderdelen

  1. event

    Eetstoornissen bij kinderen en jongeren

    Heb jij sterke affiniteit met het werken met kinderen en jongeren met eetstoornissen en hun ouders/ verzorgers, wil je jezelf hierin verder ontwikkelen en een bijdrage leveren aan het verbeteren van deze zorg? Dan is deze training wat voor jou!

  2. artikel

    Voorbereiding Eetstoornissen bij kinderen en jongeren