Suïcide, risicotaxatie en preventie (Kind & Jeugd)

Deze training duurt één dag en richt zich op de concrete toepassing van de belangrijkste aanbevelingen uit de Multidisciplinaire Richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag (2012): contact maken, betrekken van naasten, continuïteit van zorg en veiligheid. Ook het samenwerken in een team rondom het onderwerp suïcidaliteit komt aan bod. Als leidraad voor de training wordt gebruik gemaakt van het handboek "Suïcidaal gedrag bij jongeren" geschreven door Jan Meerdink Veldboom, Ineke Rood en Ad Kerkhof.

De training biedt gerichte handvatten om het onderwerp suïcidaliteit meer en makkelijker bespreekbaar te maken in de context van het gezin.

Cursdata
Klik op het tabblad events voor de beschikbare cursusdata.

Doelgroep:
Psychiaters, psychologen/orthopedagogen, ouder- en gezinsbehandelaren, IPG, vaktherapeuten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en sociotherapeuten (multidisciplinair behandelteam).

Na het volgen van de training:
• weet je hoe je een betrouwbare risicotaxatie kunt doen
• weet je hoe je suïcidale jongeren kunt benaderen en hoe je hun ouders hierbij betrekt
• weet je wanneer je wel of niet vraagt naar suïcide-ideatie
• weet je hoe je suïcidaliteit uitvraagt en hoe je hierover een gesprek voert
• kun je een veiligheidsplan opstellen waarbij ouders betrokken worden
• weet je wanneer je collega's moet betrekken
• weet je waar je je bevindingen in het dossier moet plaatsen

Verplichte voorbereiding:
Ter voorbereiding op de training volgt iedere deelnemer de e-learning van de GGZ- Ecademy "Suïcidepreventie Basis".
Tevens wordt van de deelnemer verwacht de samenvatting 'Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag' te lezen (zie tabblad materiaal).

Om een actieve bijdrage te leveren tijdens de theoretische discussies, oefeningen en rollenspellen, wordt van elke deelnemer verwacht dat de voorbereiding positief is afgerond.

Aanbevolen literatuur:
Handboek ‘Suïcidaal gedrag bij jongeren’ (dien je zelf aan te schaffen).

Praktisch
• Deze training kan ook als incompany training worden aangeboden (meer informatie: Academie@karakter.com))
• Omdat Karakter geen bedrijfsrestaurant heeft, kunnen we de lunch helaas niet verzorgen
• Op onze (bij)scholing zijn de algemene voorwaarden en klachtenregeling opleidingen van Karakter van toepassing

Accreditatie:
SKJ: 9 punten, FGZPt 5 punten, Verpl.Spec.Register 7 punten, NIP/NVO 6,5 punten, Register Vaktherapie 12 punten, V&V en Register Zorgprofessionals 6 punten.

Contact
Neem bij eventuele vragen of aanvullende informatie contact met ons op via academie@karakter.com.

€395,00

Onderdelen

  1. e-learning

    Suicidepreventie

    Iedereen die werkzaam is in de ggz krijgt te maken met cliënten die suïcidaal gedrag vertonen. Toch went het nooit. In de Multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en Behandeling van suïcidaal gedrag (MDR) zijn de nieuwste inzichten over de aanpak van suïcide vastgelegd. Een van de belangrijkste thema’s van de richtlijn is om suïcide bespreekbaar te maken. Dit leertraject biedt de hulpverlener ondersteuning en begeleiding om de aanbevelingen uit de MDR toe te passen in het dagelijkse contact met cliënten. Dit is een basisleertraject dat onderdeel is van het thema Suïcidepreventie. Wil je weten welke onderwerpen je in het thema kunt vinden? Bekijk hier het themaoverzicht. Leerdoelen Je leert aansluiten bij en omgaan met een cliënten met suïcidale gedachten of gedrag. Je kent de inhoud van de richtlijn voor diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. Je weet welke vragen je kan stellen aan de cliënt en waarom. Je kan interventies toepassen om contact en vertrouwen te krijgen met de cliënt. Je bent bekend met de relatie tussen suïcidaal gedrag en psychische stoornissen. Je weet hoe je de continuïteit van de zorg moet behouden na een suïcidepoging. Je weet welke instrumenten jewanneer kan inzetten bij cliënten met suïcidale gedachten en/of gedrag. Doorlooptijd: max 5,5 uur Benieuwd naar de actuele accreditatie? Klik dan hier en kijk in de rechterkolom onder het kopje accreditatiepunten. Uitleg accreditatie Deze module is ontwikkeld door de GGZ Ecademy. Volg je voor het eerst een module van de GGZ Ecademy? Maak een account aan.

  2. event

    Suïcide, risicotaxatie en preventie (open inschrijving)

    Deze training is vooral praktisch gericht. Veel tijd zal besteed worden aan het oefenen van vaardigheden en het reflecteren daarop.